ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


Το ριζότο που σας παρουσιάζουμε σε αυτή τη συνταγή, μπορείτε να το απολαύσετε τόσο στο καθημερινό σας τραπέζι, όσο και σε ένα πιο επίσημο γεύμα, καθώς μπορεί να αποτελέσει καλή επιλογή και για κάπως πιο… ειδικές καταστάσεις. Βέβαια, πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στον τύπο του ρυζιού που θα προμηθευτείτε, καθώς δεν είναι όλες οι ποικιλίες κατάλληλες. Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, το πιο πιθανό είναι  ότι θα βρείτε στο ράφι με τα ρύζια συσκευασίες που γράφουν «ιδανικό/κατάλληλο για ριζότο», ειδάλλως αναζητείτε ποικιλίες όπως το αρμπόριο, το κορναρόλι και ως έσχατη λύση την καρολίνα, αφού ουσιαστικά ζητούμε κόκκους πιο κοντούς και παχουλούς, με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο. Κατά τη διάρκεια της παρασκευής του, μην παραλείψετε να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στο ανακάτεμα και να ακολουθήσετε πιστά όλα τα βήματα, ώστε να πετύχετε την επιθυμητή και χαρακτηριστική υφή που πρέπει να έχει ένα ριζότο. Έτσι, πιστέψτε μας, το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικά απολαυστικό!!!

Πάμε να δούμε τη συνταγή μας!!


Υλικά:

·         200γρ ρύζι για ριζότο
·         600 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
·         250 γρ. φρέσκα μανιτάρια
·         1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
·         1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών*
·         150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή γκράνα παντάνο
·         2 κ.σ. βούτυρο
·         ½ κ.γ. κάρυ (προαιρετικά)
·         1 σφηνάκι λευκό κρασί
·         Αλάτι
·         Πιπέρι
·         Ελαιόλαδο

** Σε περίπτωση που δεν έχουμε έτοιμο ζωμό, μπορούμε να προμηθευτούμε κύβους κότας ή λαχανικών και ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας, να παρασκευάσουμε τον ζωμό μας. Όταν έρθει η ώρα να τον χρησιμοποιήσουμε,  τον ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα, ώστε να φτάσει σε θερμοκρασία παραπλήσια αυτής του βρασμού. Από τη μία θέλουμε να είναι ζεστός ώστε να μην τροποποιήσει τη θερμοκρασία του φαγητού μας όταν τον προσθέσουμε, από την άλλη όμως δεν θέλουμε να βράζει, γιατί θα εξατμιστεί.


ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:


1)      Πλένουμε καλά και κόβουμε το κοτόπουλό μας σε μπουκιές. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το τηγανίζουμε με λίγο ελαιόλαδο έως ότου να ροδίσει.


2)      Σε ένα άλλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά,  ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, μέχρι τα υλικά μας να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν τα υγρά τους.

3)      Προσθέτουμε το ρύζι, συνεχίζοντας το σωτάρισμα για άλλα 3 λεπτά και σβήνουμε έπειτα με το κρασί, περιμένοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ.


4)      Τώρα ήρθε ή ώρα για το πρώτο βήμα-κλειδί, που θα δώσει στο ριζότο μας τη χαρακτηριστική υφή που επιζητούμε. Χαμηλώνοντας τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε με μια κουτάλα ζωμό στο τηγάνι, τόσο ώστε να σκεπάζει οριακά το ρύζι και ανακατεύουμε ΔΙΑΡΚΩΣ έως ότου αυτός να εξατμιστεί. Αν έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε κάρυ, το προσθέτουμε σε αυτό το σημείο.  Αυτή τη διαδικασία, την επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός μας. Την τελευταία φορά που προσθέτουμε ζωμό, ρίχνουμε και  το κοτόπουλο, ώστε να πάρει μία βράση με το υπόλοιπο φαγητό.




5)       Έπειτα, κλείνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνα. Ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα (ή το γκράνα) και ανακατεύουμε καλά.

6)      Τέλος, προσθέτουμε και το βούτυρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώστε αυτό να λιώσει και να δέσει με το φαγητό μας.

Το ριζότο μας είναι έτοιμο!!

 



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!
       



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο μού είναι απαραίτητο για τη βελτίωση του site. Θα χαρώ να διαβάσω τις γνώμες, προτάσεις και παρατηρήσεις σας για τις συνταγές μου!