ΚΡΕΠΕΣ


Ό,τι και να πει κανείς για αυτές θα είναι λίγο. Γλυκές ή αλμυρές, αποτελούν-και δίκαια-ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα μικρών και μεγάλων. Η λιωμένη σοκολάτα που ξεχειλίζει σε κάθε τους μπουκιά, δένει αρμονικά με το μπισκότο, συνδυάζεται ιδανικά με φρούτα και κάθε τι γλυκό που μπορεί να βάλει ο νους, την καθιστά απερίγραπτη. Όμως και η αλμυρή της εκδοχή, με τα λιωμένα τυριά που αναμειγνύονται με τους απίθανους συνδυασμούς αλλαντικών, λαχανικών και πάσης φύσεως σως, δεν πάει πίσω.

Για τους Γάλλους βέβαια, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να καυχιόνται ότι είναι οι μετρ του είδους, η πιο διάσημη γέμιση είναι η (μπόλικη) ζάχαρη. Οι δικές μας όμως παραλλαγές είναι ομολογουμένως πιο ευφάνταστες και γευστικές και οι επιλογές μας περισσότερες στα χιλιάδες μαγαζιά που τις παρασκευάζουν. Γιατί όμως να μην μάθουμε πώς να φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι, τις δικές μας κρέπες με υλικά που εμείς έχουμε διαλέξει; Η συνταγή άλλωστε είναι λιτή και οικονομική και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο απολαυστικό, ενώ η διαδικασία παρασκευής είναι πολύ εύκολη, αρκεί να πάρουμε το κολάι.

Δημιουργός της; Η κυρία Βέφα Αλεξιάδου!

Σας έπεισα; Αν ναι, δείτε τι χρειαζόμαστε για τις κρέπες μας!

Υλικά

·        1,5 κούπα γάλα
·        1,5 κούπα αλεύρι
·        3 αυγά
·        2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
·        1 κουταλάκι ζάχαρη
·        ¼ κ.γ. αλάτι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1)      Στο μπολ του μίξερ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σε αυτό το αλάτι.

2)      Προσθέτουμε έπειτα τη ζάχαρη και τα αυγά. Εδώ να σας πω ότι μπορείτε να βάλετε όση ζάχαρη θέλετε, εξαρτάται από το πόσο γλυκό θέλετε να είναι το φύλλο της κρέπας σας.

3)      Με το σύρμα, και αφού προσθέσουμε στο μπολ και 4 κουταλιές από το γάλα μας, ανακατεύουμε καλά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να σχηματιστεί ένα πηχτός χυλός.

4)      Κατόπιν, ρίχνουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο γάλα και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα, μέχρι να γίνει λείος ο χυλός. Αν προτίθεστε να κάνετε τις κρέπες σας γλυκές, για να ενισχύσετε τη γεύση του φύλλου, μπορείτε να βάλετε ένα κουταλάκι κονιάκ.

5)      Σκεπάστε το μίγμα με μια πετσέτα και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

6)      Κι εδώ αρχίζουν τα όμορφα! Αφού έχουμε παρασκευάσει το χυλό μας, ο οποίος έχει ήδη κρυώσει, ήρθε η ώρα για να φτιάξουμε τις κρέπες.  Καταρχήν παίρνουμε ένα τηγάνι,( προσωπικά διάλεξα ένα σχετικά μικρό, διαμέτρου 18 εκατοστών) και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας, το οποίο ανάβουμε σε δυνατή φωτιά.

7)       Την ίδια στιγμή, βάζουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι ώστε οι κρέπες μας να μην κολλήσουν. Όταν αυτό λιώσει, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε


8)      Βάζουμε με μια κουτάλα λίγο από το μίγμα στο τηγάνι. Αμέσως το παίρνουμε στο χέρι μας και το γυρνάμε έως ότου το μίγμα απλωθεί σε όλη την επιφάνειά του. Το αφήνουμε για κάποια δευτερόλεπτα (εσείς θα το κρίνετε αυτό ανάλογα με το πόσο μίγμα βάλατε και τη θερμοκρασία του τηγανιού) και το γυρνάμε από την άλλη πλευρά, μέχρι να ψηθεί. Αν δεν έχει ψηθεί καλά, δεν πειράζει, το ξαναγυρνάμε και το αφήνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να κρίνουμε ότι είναι έτοιμο. Κι επειδή μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, φαντάζομαι πως ένα βίντεο ισούται με… ακόμα περισσότερες. Γι αυτό δείτε όλη τη διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί.


9)      Αν θέλουμε γλυκές τις κρέπες μας, τις γεμίζουμε αφού τις βγάλουμε από τη φωτιά. Αν όμως τις θέλουμε αλμυρές και βάλουμε τυρί, βολεύει περισσότερο να τις γεμίσουμε όσο ψήνονται ώστε αυτό να λιώσει. Πως θα το κάνουμε αυτό; Είναι πολύ απλό! Όταν γυρίσουμε για πρώτη φορά την κρέπα μας, βάζουμε σε ένα από τα δύο ημικύκλια τα αλμυρά υλικά και περιμένουμε ώσπου να ετοιμαστεί η κρέπα!


Είμαστε έτοιμοι! Ζεστές φρέσκιες κρέπες μας περιμένουν για να τις απολαύσουμε οπότε…..


ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


ΜΙΚΡΑ TIPS


·         Καλό θα είναι μόλις γίνει λείος ο χυλός (βήμα 4) και έχουμε τελειώσει το ανακάτεμα, να πάρουμε ένα κουταλάκι και να ξύσουμε λίγο τα τοιχώματα του μπολ, όπου ενδέχεται να υπάρχει ποσότητα υλικών που δεν ομογενοποιήθηκε πλήρως με το μίγμα.

·         Αν, κατά το ψήσιμο της κρέπας, δούμε ότι αυτή ξεκολλάει δύσκολα από το τηγάνι, πριν φτιάξουμε την επόμενη, προσθέτουμε λίγο ακόμη βούτυρο στο τηγάνι.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο μού είναι απαραίτητο για τη βελτίωση του site. Θα χαρώ να διαβάσω τις γνώμες, προτάσεις και παρατηρήσεις σας για τις συνταγές μου!