ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ



Τάρτα μήλου, ή αλλιώς Tarte aux pommes (όπως τη λένε οι Γάλλοι), θα φτιάξουμε σήμερα! Αυτή αποτελείται από τρεις στρώσεις: μία ζύμη με μπισκοτένια υφή, λαχταριστή σάλτσα μήλου και επίστρωση από φέτες μήλου, ελαφρώς μαγειρεμένες. Όπως θα δείτε στη συνταγή, υπάρχουν αρκετά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά μην αφήσετε αυτό να σας αποτρέψει από το να τη φτιάξετε γιατί το αποτέλεσμα, εγγυημένα θα σας ανταμείψει. Άλλωστε …το καλό το πράμα αργεί να γίνει, δεν λένε;




Πάμε λοιπόν να δούμε τι πρέπει να κάνουμε!


Υλικά (για φόρμα τάρτας διαμέτρου 26cm):

Για τη ζύμη:

·         150 γρ βούτυρο

·         70 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

·         240 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

·         1 αυγό

·         ¼ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση μήλου:

·         4 κόκκινα μήλα μεσαίου μεγέθους

·         300 ml νερό ή χυμό μήλου

·         2-4 κ.σ. ζάχαρη

·         Λίγη κανέλα

Για την επίστρωση:

·         2-3 κόκκινα μήλα μεσαίου μεγέθους

·         2 κ.σ. βούτυρο

·         3 κ.σ. ζάχαρη


ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

Για τη ζύμη:

1)     Αναμιγνύουμε με το μίξερ το βούτυρο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, με τη ζάχαρη, μέχρι το μίγμα να απρίσει.

2)     Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.

3)     Προσθέτουμε το αλεύρι, το οποίο έχουμε πρώτα κοσκινίσει, μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε με το μίξερ έως ότου αποκτήσουμε μία μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

4)     Βουτυρώνουμε μία φόρμα τάρτας (η συνταγή αναφέρεται σε φόρμα διαμέτρου 26cm, σε περίπτωση που διαθέτουμε μικρότερη ή μεγαλύτερη προσαρμόζουμε τις δοσολογίες ανάλογα) και απλώνουμε σε αυτή τη ζύμη. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε είτε ανοίγοντας την πρώτα με τον πλάστη και μεταφέροντας την έπειτα στην φόρμα, είτε με το χέρι μας μέσα σε αυτήν. . Επιλέγουμε όποιον τρόπο νομίζουμε πως θα μας βολέψει περισσότερο, έχοντας στο μυαλό μας ότι η ζύμη μοιάζει με αυτή των μπισκότων, οπότε και σπάει αρκετά εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωνόμαστε ότι η ζύμη έχει κολλήσει καλά τόσο στον πάτο όσο και στα τοιχώματα της φόρμας.

5)     Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι στον πάτο, ώστε να μη φουσκώσει  και για τον ίδιο λόγο, τοποθετούμε ρύζι ή φασόλια σε μια λαδόκολλα και τη βάζουμε από πάνω, έτσι ώστε να λειτουργήσει σαν αντίβαρο. Μετά το ψήσιμο, φυλάσσουμε τα φασόλια ή το ρύζι που χρησιμοποιήσαμε για επόμενη αντίστοιχη χρήση.

6)     Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 15-20 λεπτά στους 200oC, μέχρι δηλαδή η ζύμη στα τοιχώματα να αποκτήσει ελαφρύ καφέ χρώμα (εδώ μάλλον εγώ την παραέψησα). Έπειτα, βγάζουμε τη λαδόκολλα με το ρύζι ή τα φασόλια και βάζουμε τη ζύμη ξανά στο φούρνο στους 180oC για άλλα 10 λεπτά, ώστε να ψηθεί  ο πάτος.

Για τη σάλτσα μήλου:

1)     Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κύβους.

2)     Σε μία κατσαρόλα, τοποθετούμε το νερό και μόλις αυτό βράσει, ρίχνουμε τα μήλα, χαμηλώνοντας παράλληλα τη φωτιά.

3)     Ανακατεύουμε ανά διαστήματα, αφήνοντάς τα να μαγειρευτούν για 15-20 λεπτά.

4)     Στη συνέχεια, με έναν πολτοποιητή, ή με το ραβδομπλέντερ, λιώνουμε τα μήλα έτσι ώστε να σχηματιστεί η σάλτσα μας. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη κανέλλα, ή και λίγο λικέρ της επιλογής μας. Αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε, ανάλογα με το πόσο γλυκά ήταν τα μήλα μας, ζάχαρη (συνήθως χρειάζοντας 2-4 κουταλιές της σούπας).

5)     Τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να τη χρειαστούμε. Αντέχει εκεί για 5-7 μέρες.


Για τον σχηματισμό της τάρτας:

1)     Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

2)     Σε ένα τηγάνι, λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη. Μετά από λίγο προσθέτουμε και τα μήλα και τα σωτάρουμε για 2-3 λεπτά.

3)     Ρίχνουμε τη γέμιση στην ψημένη ζύμη, έτσι ώστε να σχηματίσουμε μια ομοιόμορφη στρώση. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα μήλα μας, δημιουργώντας όποιον σχηματισμό θέλουμε και μας αρέσει.

4)     Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20’, στους 180oC, μέχρι το σημείο που όταν θα βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στα μήλα, αυτή να ξαναβγαίνει χωρίς αντίσταση.

Η τάρτα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε, με τη συνοδεία ίσως λίγου παγωτού βανίλια!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο μού είναι απαραίτητο για τη βελτίωση του site. Θα χαρώ να διαβάσω τις γνώμες, προτάσεις και παρατηρήσεις σας για τις συνταγές μου!