ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

Αναζητώντας συνταγές για σπιτικό ψωμί, θα έχετε από μόνοι σας σίγουρα διαπιστώσει ότι η παρασκευή του φαντάζει μία πολύ δύσκολη κι εξειδικευμένη διαδικασία. Εμείς με αυτή τη συνταγή, καταρρίπτουμε τον μύθο, αφού χωρίς αρτοπαρασκευαστή και ειδικές τεχνικές, χωρίς ούτε καν μίξερ, σας δείχνουμε πώς να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι, αφράτα ψωμάκια, τα οποία γεμίζουμε με φέτα και ελιές. Η υφή τους όπως θα δείτε παρακάτω είναι ακριβώς αυτή που έχουμε συνηθίσει να έχει το ψωμί που αγοράζουμε στο φούρνο της γειτονιάς. Βέβαια, θέλει να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο (στην αναμονή για το φούσκωμα), αλλά όχι κόπο, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι με μερικά απλούστατα και συνηθισμένα υλικά, μια ξύλινη κουτάλα και τα χέρια μας, μπορούμε να κάνουμε… θαύματα!




ΥΛΙΚΑ:  (για 8 μεσαία ψωμάκια)
·         550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·         2 φακελάκια (16 γρ.) ξηρή μαγιά στιγμής
·         2 φλιτζάνια τσαγιού (350 ml) χλιαρό νερό
·         ½ φλιτζάνι τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
·         1 κ.γ. ζάχαρη
·         1 ½ κ.γ. αλάτι
·         10-12 μεγάλες πράσινες ελιές ψιλοκομμένες
·         Φέτα θρυμματισμένη
·         Λίγη ρίγανη
·         Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για το άλειμμα


ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

1)      Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά με το  με το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά αφού πρώτα ανακατέψουμε καλά , μιας και γενικά τα δύο αυτά υλικά δεν έχουν και τις… καλύτερες σχέσεις. Γενικά, η  ξηρή μαγιά στιγμής, ανακατεύεται απευθείας με το παρασκεύασμα, χωρίς να είναι απαραίτητο να διαλυθεί πρώτα σε νερό και να περιμένουμε να ενεργοποιηθεί εκεί (βέβαια μετά εμείς  σε επόμενο βήμα θα προσθέσουμε το νερό στο μίγμα).

2)      Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Παράλληλα, σε ένα μπρίκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ζεσταίνουμε το νερό ώσπου να γίνει χλιαρό και σε αυτό διαλύουμε τη ζάχαρη, ρίχνοντάς το έπειτα στο μίγμα των στερεών υλικών. Το θερμό περιβάλλον που δημιουργεί το χλιαρό νερό, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη που έχουμε διαλύσει σε αυτό, θα βοηθήσουν στην ενεργοποίηση της μαγιάς, ώστε τελικά να πάρουμε την χαρακτηριστική «ψωμένια» υφή που επιθυμούμε.

3)      Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να υγροποιηθούν  τα στερεά υλικά και μετά συνεχίζουμε με καλά αλευρωμένα χέρια και επιφάνεια εργασίας το ζύμωμα, ώσπου να αποκτήσουμε ένα σκληρό  σχετικά ζυμάρι που να ξεκολλά από τα δάχτυλά μας.

4)        Λαδώνουμε ελαφρώς τη ζύμη στο μπολ, ώστε να μην ξεραθεί και καλύπτουμε με πετσέτα, αφήνοντάς την να ξεκουραστεί σε θερμό περιβάλλον. Αν είναι χειμώνας και ο χώρος είναι κρύος, μπορούμε να προθερμάνουμε στους 50οC τον φούρνο και αφού τον κλείσουμε, να ανοίξουμε την πόρτα του και να τοποθετήσουμε το μπολ με τη ζύμη σε παρακείμενο σημείο.

5)      Όταν δούμε ότι η ζύμη μας έχει φουσκώσει, κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια. (αν θέλουμε, μπορούμε να ζυγίσουμε τη ζύμη και τα κομμάτια που κόβουμε, έτσι ώστε τα ψωμάκια μας να βγουν ίδια σε μέγεθος και να ψηθούν ομοιόμορφα). Είναι απαραίτητο να σιγουρευτούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει, κάτι που είναι εμφανές, όπως βέβαια βλέπετε και στις δύο τελευταίες φωτογραφίες. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, αφού θα έχουμε κάνει κάποιο λάθος στην ενεργοποίηση της μαγιά που θα οφείλεται στη θερμοκρασία του νερού, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό, ούτε πολύ κρύο, αλλά ούτε και πολύ ζεστό.


6)      Στο ενδιάμεσο, έχουμε φρονίσει να φτιάξουμε τη γέμιση. Θρυμματίζουμε τη φέτα και ψιλοκόβουμε τις ελιές, πασπαλίζοντας από πάνω με λίγη ρίγανη.


7)       Με το χέρι μας, ανοίγουμε πρόχειρα πιτάκια, προσθέτουμε λίγη από τη γέμιση και πλάθουμε σε μπαλάκι, ώστε να πάει παντού.  Λαδώνουμε ένα ταψί του φούρνου και τοποθετούμε τα μπαλάκια της ζύμης αραιά το ένα από το άλλο. Έπειτα, τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα και αφού τα αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στις αντιστάσεις) στους 180oC για 25-30 λεπτά.
                                                                           




Τα ψωμάκια μας είναι έτοιμα, τόσο εύκολα και απλά!!





ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!

* ΑΦΟΡΜΗΣΗ από αντίστοιχη συνταγή του Βασίλη Καλλίδη. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο μού είναι απαραίτητο για τη βελτίωση του site. Θα χαρώ να διαβάσω τις γνώμες, προτάσεις και παρατηρήσεις σας για τις συνταγές μου!