ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ




Σε αυτή τη συνταγή, φτιάχνουμε ένα κλασικό ιταλικό πιάτο με…ελληνικό χρώμα!

Το κανελόνι είναι ένα ιταλικό ζυμαρικό κυλινδρικού σχήματος και κούφιο στη μέση,  ιδιαίτερα δημοφιλές στη γειτονική μας χώρα. Το όνομά του προέρχεται ετυμολογικά από τη λατινική λέξη canna, η οποία αναφέρεται στο φυτό καλάμι, προφανώς λόγω του σχήματός του, και φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί ότι περιέχει κανέλα, όπως-μάλλον αφελώς-σκεφτήκαμε οι περισσότεροι μόλις το πρωτοακούσαμε. Αν και στην πιο κοινή εκδοχή τους, τα κανελόνια γεμίζονται με σάλτσα μπολονέζ, σε αυτή τη συνταγή θα τα φτιάξουμε με σπανάκι και τυριά.

 Ποια είναι όμως η …πινελιά που θα δώσει στο φαγητό μας το ελληνικό χρώμα που ανέφερα προηγουμένως; Μα φυσικά το ανθότυρο και η φέτα, δύο τυριά που μας είναι σαφώς πιο γνώριμα και συνάμα προσιτά, σε σχέση με την ιταλική ρικότα, που θα συναντήσετε στις περισσότερες ιταλικές συνταγές.

Όσον αφορά τώρα στο πρακτικό κομμάτι, μπορεί το φαγητό αυτό να μοιάζει κάπως μπελαλίδικο, ωστόσο, στην πραγματικότητα έχει σχετικά μικρό βαθμό δυσκολίας, παρότι είναι λιγάκι χρονοβόρο, κυρίως λόγω της διαδικασίας του γεμίσματος. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αξίζει να το δοκιμάσετε, καθώς μπορεί να σταθεί εξίσου καλά, τόσο σε καθημερινά, όσο και σε πιο επίσημα γεύματα.

Πάμε, λοιπόν να δούμε τη συνταγή μας!




ΥΛΙΚΑ:

·         1 πακέτο κανελόνια (250γρ)

·         600γρ σπανάκι κατεψυγμένο

·         200γρ ανθότυρο

·         100 γρ φέτα

·         1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

·         1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

·         Άνιθος

·         50ml ελαιόλαδο

·         Αλάτι, πιπέρι

·         1 φακελάκι μίγμα για μπεσαμέλ (50γρ)

·         Μισό λίτρο γάλα (ή όση ποσότητα ορίζεται από τη συσκευασία)

·         Λίγο επιπλέον γάλα για το ταψί

Υποσημείωση 1: Επειδή ο καθένας μας έχει διαφορετική αίσθηση και προτίμηση στην αλμυρή γεύση, η αναλογία στα τυριά είναι ενδεικτική. Σίγουρα, θα πρέπει να περιέχονται 300γρ τυριού στη γέμιση, κατά τ’ άλλα όμως οι αναλογίες βρίσκονται κάτω από τη διακριτική σας ευχέρεια.

Υποσημείωση 2: Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιήσαμε «ετοιματζίδικη» μπεσαμέλ, μια λύση σίγουρα λιγότερο απαιτητική και ενδεχομένως λιγότερο χρονοβόρα. Εννοείται βέβαια πως αν το επιθυμείτε, μπορείτε να παρασκευάσετε τη δική σας, σπιτική, μπεσαμέλ.
 
ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

1.      Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σωτάρουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι για 3 λεπτά. Έπειτα, ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
 
 
2.      Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σπανάκι, κατευθείαν από την κατάψυξη, μαζί με τον άνιθο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά, έως ότου απορροφηθούν τα υγρά και ενσωματωθούν τα υλικά μας σε μια ενιαία γέμιση. Στο μέσο της διαδικασίας αυτής, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
 

3.      Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε το ανθότυρο και τη φέτα, ανακατεύοντας καλά, ώστε τα τυριά μας να υπάρχουν παντού στη γέμιση. Έπειτα, την αφήνουμε να κρυώσει, ώστε να μπορέσουμε να γεμίσουμε τα κανελόνια.

 
4.      Όσο περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση, παρασκευάζουμε τη μπεσαμέλ μας.

 

5.      Έφτασε η ώρα να γεμίσουμε τα κανελόνια! Μία λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού, κάτι όχι ιδιαίτερα πρακτικό είναι η αλήθεια, καθώς το άνοιγμα στο κανελόνι δεν είναι αρκετά φαρδύ. Επομένως, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φράξουμε με το ένα μας χέρι το ένα άνοιγμα του ζυμαρικού, ώστε να μη χύνεται η γέμιση και με τα δάχτυλα του άλλου να γεμίσουμε τα κανελόνια. Αν θέλουμε να προσθέσουμε λίγη περισσότερη ένταση, όταν θα έχουμε γεμίσει το κανελόνι μέχρι τη μέση, μπορούμε να προσθέσουμε μια πρέζα τριμμένο κεφαλοτύρι και να συνεχίσουμε το γέμισμα.

 
6.      Τοποθετούμε τα κανελόνια σε ένα ταψί, τον πάτο του οποίου έχουμε καλύψει με γάλα. Ο λόγος που προσθέτουμε το γάλα, είναι για να βοηθήσουμε την κατώτερη επιφάνεια των ζυμαρικών να ψηθεί, χωρίς όμως να ξεραθεί.

 

7.      Περιχύνουμε τα κανελόνια με τη μπεσαμέλ, την οποία απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να πάει παντού. Από πάνω, ρίχνουμε τριμμένο κεφαλοτύρι.
 

8.      Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά, έως ότου η μπεσαμέλ να πάρει το χαρακτηριστικό χρυσοκαφέ της χρώμα.
 

 Τα κανελόνια μας είναι έτοιμα!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο μού είναι απαραίτητο για τη βελτίωση του site. Θα χαρώ να διαβάσω τις γνώμες, προτάσεις και παρατηρήσεις σας για τις συνταγές μου!